İSTİRİDYE MANTARI YETİŞTİRMEK
- Evde Mantar Destek Ekibi
- 17 Şub 2024
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 18 Şub 2024
İstiridye Mantarı mı yetiştirmek istiyorsunuz? Doğru yere geldiniz!
Bu blog yazımızda, ister hobi olarak yetiştirmek istiyor olun, ister küçük çaplı ticaretini yapmayı hedefliyor olun, size istiridye mantarı yetiştirmeye başlamak için bilmeniz gerekenleri anlatacağız.
Belki de evde tadını çıkarabileceğiniz küçük ama güvenilir bir taze mantar kaynağı istiyorsunuzdur. Kompostun sarım aşamasından, pinlerin çıkışına, büyümesine ve mantarları ellerinizle toplamaya kadar olan süreci gözlemlemek istiyorsunuzdur.
Belki bir mantar yetiştirme kitiyle karşılaşmışsınızdır ve süreç ilginizi çekmiştir. Ya da belki biraz daha büyük düşünüyorsunuz… ve kendi ticari mantar çiftliğinizi kurma hayaliniz var.
Hobi olarak, evinizde bile kolayca yetiştirebileceğiniz bir mantar türü var. Pembesi, sarısı ve grisi ile farklı renkleri olan istiridye mantarı. Narindir, raf ömrü kısadır, evde yetiştirmeye çok uygundur.
İstiridye mantarının nasıl yetiştirileceğini öğrenmek, mantar yetiştirme hobisine girmek isteyen herkes için çok önemli bir beceridir. İstiridye mantarlarının nasıl yetiştirildiğini öğrendikten sonra, bu becerileri mikoloji ve mantar yetiştiriciliğinin diğer tüm alanlarına girmek için kullanabilirsiniz.
Bu blog yazısını, İstiridye Mantarlarının nasıl yetiştirileceği hakkında bilmeniz gerekenleri anlamanıza yardımcı olmak için hazırladık.
Haydi başlayalım!

NEDEN İSTİRİDYE MANTARI YETİŞTİRİYORUZ?
İstiridye mantarlarının; yeni yetiştiriciler, amatörler ve hatta küçük ölçekli çiftçiler için 1 numaralı tercih olduğuna şüphe yok.
İyi bir sebepten dolayı!
İstiridye mantarı, yetiştirilmesi en kolay mantarlardan biridir.
Sertağaç talaşı, soya kabuğu, buğday samanı, şeker kamışı, kahve telvesi, muz yaprağı, karton, hindistan cevizi lifi gibi şaşırtıcı çeşitlilikte yüzeylerde yetiştirilebilirler… liste uzayıp gidiyor! "Birincil ayrıştırıcılar" olan istiridye mantarları, herhangi bir "linginöz" dokuyu parçalama ve onu yiyecek olarak kullanma yeteneğine sahiptir.
Sadece birçok farklı malzeme üzerinde büyümekle kalmıyorlar, aynı zamanda çok hızlı büyüyorlar. Aslında mevcut istiridye türlerinin çoğu, beyazlama tamamlandıktan 2-3 hafta kadar kısa bir süre sonra mantar üretebilir.
Bazıları ısıya dayanıklıdır ve tropik bölgelerde yetiştirilebilir. Bazıları soğuğa dayanıklıdır ve daha ılıman iklimlerde yetiştirilebilir. Bazıları yüksek CO2 seviyelerine dayanıklıdır ve küçük yetiştirme odalarında yetiştirilebilir.
Bazıları temiz havaya ihtiyaç duyar ve geniş yetiştirme odalarında yetiştirilmeye daha uygundur. Temel olarak, dünyanın neresinde yaşarsanız yaşayın ve hangi koşullarla karşı karşıya olursanız olun, muhtemelen işinize yarayacak bir İstiridye mantarı türü vardır.
İstiridye türlerinin çoğu hassas meyve gövdelerine ve nispeten kısa bir raf ömrüne sahiptir. İlk başta bunun bir dezavantaj olduğunu düşünebilirsiniz ama aslında bir fırsat olarak da değerlendirilmesi gerekiyor. Toplandıktan hemen sonra beklemeden satış noktasına sevedilmeleri gerekir. Uzun mesafelere sevk edilmeleri kolay değildir, Bu nedenle büyük ticari işletmeler ülke çapındaki marketlere taze, güzel görünümlü İstiridye sağlamakta zorlanırlar. Bu nedenle, küçük ölçekli yerel yetiştiricilerin büyük işletmelerden daha kaliteli mantarlar sağlama fırsatı var!
Yukarıda saydığımız avantajlarının yanında tabii ki istiridye mantarı yetiştirmenin bazı zorlukları da vardır.
Bazıları yüksek CO2'ye toleranslı olmasına rağmen, çoğu İstiridye türü BÜYÜK miktarda temiz hava alımına ihtiyaç duyar. Yeterli miktarda almazlarsa, küçük küçük başlıklar ve kalın gövdeler oluştururlar.
Normal görünümlü meyveler için yeterli temiz hava sağlamaya çalışırken aynı zamanda yüksek bağıl nem sağlamaya çalışmak birçok küçük yetiştirici için sorun olabilir.
İstiridye mantarları ayrıca nispeten yüksek bir spor yüküne sahiptir. Yaprakların daha fazla büyümesi için çok beklenirse ve hasat için geç kalınırsa, yetiştirme odanızı milyarlarca minik sporla kaplayacaklar. Genel olarak bu zararsızdır, ancak yüksek düzeyde maruz kalan kişilerin sporlara karşı alerjik reaksiyonlar geliştirdiğine dair birçok rapor bulunmaktadır. Ayrıca, gerçekten yüksek spor yükleri fanları ve diğer ekipmanları tıkayabilir.
Kısa raf ömrünün avantajlı olduğunu söylediğimi hatırlıyor musunuz? Peki… bu bize bir dezavantaj da yaratabilir. Bazı İstiridye mantarı türlerinin hasattan sonraki 3-5 gün içinde tüketilmesi gerekir; aksi takdirde kokmaya başlar ve satılması zorlaşır.
Pazarda satış yapmaya çalışıyorsanız, hasat zamanınızı mantarlarınızı satabileceğiniz günlere ayarlamak son derece zor olabilir. Elbette sadece kendi tüketiminiz için yetiştiriyorsanız bu bir sorun olmayacaktır.

Biz Evde Mantar markası olarak, ticari olarak üretim yapmak isteyenlerden daha çok, hobi olarak mantar yetiştiriciliği ile uğraşmak isteyenler, küçük çaplı üretim yapmak isteyenler, ticari üretimi düşünüp büyük yatırımlar yapmadan önce küçük denemeler yapıp durum değerlendirmesi yapmak isteyenlere yönelik ürünler üretmekteyiz.
Yazının çok uzun olmasını istemediğim için burada sonlandırıyorum. Bir sonraki blog yazımızın konusu "İstiridye Mantarı Türleri".
Comments